Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σοφικίτης Παναγιώτης, συνταξιούχος φιλόλογος καθηγητής, γεννήθηκε στη Σκόπελο και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα.

Κατάγεται από οικογένεια ναυτικών. Τα παιδικά του βιώματα από τις ιστορίες του πατέρα του και τους ταρσανάδες της πατρίδας του επέδρασαν καθοριστικά στην ενασχόλησή του με τη μικροναυπηγική.

Κατασκευάζει ομοιώματα πλοίων βάσει σχεδίων με απόλυτη αναλογία και ακρίβεια. Για την κατασκευή χρησιμοποιεί ξυλεία από πεύκο, οξιά, καρυδιά, ιρόκο και άλλα είδη.

Όλα τα συνοδευτικά μέρη των πλοίων (κατάρτια, μπαστούνι, πανιά, μακαράδες, άγκυρες, θαλασσομάχος, ακρόπρωρο) κατασκευάζονται στο χέρι από τον ίδιο.

Έργα του βρίσκονται στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου (ένα καραβόσκαρο), στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος στον Πειραιά (ένα Μπότι), στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνας (η Βασίλισσα Όλγα) και σε ιδιωτικές συλλογές σκάφη διαφόρων τύπων και εποχών.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 10 στη Σκόπελο, 7 στη Θεσσαλονίκη, 7 στην Αθήνα, 15 στην Καλαμάτα, μια Αθηναϊκή Τριήρης στο Μέγαρο Μαξίμου και ένα σκάφος Τσερνίκι-Σακολέβα στο COSTA NAVARINO, δώρο στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.

Φιλοδοξία του είναι η δημιουργία ενός Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων εκθεμάτων, μια σειρά χαρακτηριστικών τύπων σκαφών από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Copyright © 2016 Sofikitis Handmade Ships. All Rights Reserved. by Great Way IT